Wat je nog niets wist over Amsterdam!

Wie kent Amsterdam niet? Het is een metropool met meer dan 2,3 miljoen inwoners, bestaande uit 180 nationaliteiten. Het is de hoofdstad van Nederland, ooit bepaald door Lodewijk Napoleon in 1806. 20 miljoen toeristen komen per jaar een kijkje nemen op de Wallen, ook wel bekend als het ‘Red Light District’ of gaan langs de Arena, Paleis op de Dam of een coffeeshop. Er wordt veel gezegd en geschreven over Amsterdam, maar er zijn een paar bijzonder leuke feitjes over Amsterdam die misschien zelfs jij nog niet kent.

Als men het heeft over grachten, bruggen en gondels denkt men eerder aan Venetië dan Amsterdam. Niets is minder waar, onze hoofdstad kent meer grachten en bruggen dan de Italiaanse variant. Volgens de laatste cijfers gaat het om 165 grachten en vier keer zoveel bruggen als Venetië, een slordige 1281 bouwwerkjes over het water heen. En deze grachten worden voor meerdere zaken gebruikt dan alleen bootje varen, ook wonen is een optie. Ruim 2.500 woonboten en woonarken bieden onderdak aan de inwoners van Amsterdam. En naast varen en wonen zijn de grachten nog ergens anders goed voor. Elk jaar verdwijnen er rond de 10.000 fietsen in de gracht. Niet dat men deze gaat missen, want het volgende ‘wist je dat’ vertelt ons dat Amsterdam meer fietsen dan inwoners telt, om en nabij 900.000. Om deze grote aantallen tweewielers goed gestructureerd door de stad te laten voortbewegen kent de gemeente Amsterdam meer dan 400 kilometer aan fietspad.

Een stad zo groot als Amsterdam dient een goede basis te hebben om al haar inwoners, gebouwen, wegen en andere zaken ondergrond te bieden. Maar Amsterdam ligt onder het NAP en staat helemaal niet zo ‘stevig op haar benen’. Het krijgt hiervoor hulp van 11 miljoen houten palen die alles bij elkaar houden in de losse en modderige grond. Een huis in deze metropool kent 10 palen, maar een gebouw als het Centraal Station heeft er 9.000 nodig om stabiel te blijven staan. Een last is het niet en mede door deze natuurkwalen is men altijd vindingrijk en steengoed geweest in bouwen. Zo staat de oudste effectenbeurs ter wereld in Amsterdam, de Beurs van Berlage die rond 1600 het levenslicht zag. En ook het smalte huis ter wereld is te vinden aan Singel nummer 7, met een breedtemaat van nog geen één meter. Waarom zou men zijn huis zo smal bouwen? Vroeger betaalde men belasting aan de hand van de breedte van het huis, dus een slimme Hollander bouwde de voorkant smal en liet het huis achter breder doorlopen.

Er zijn nog een paar andere zaken waarin Amsterdam uitblinkt ten op zichten van de rest van de wereld. Zoals eerder benoemd kent de Metropool ruim 180 verschillende nationaliteiten en is hiermee de stad met de meest verschillende nationaliteiten ter wereld. Leuk feit om te benoemen is dat wereldwijd er 194 erkende nationaliteiten zijn, dus rondje Amsterdam is bijna goed voor een rondje om de wereld. En waar veel mensen zijn, word veel gedronken. Koffie in dit geval, Amsterdammers drinken gemiddeld 3,2 kopjes koffie per persoon per dag en zijn daarmee de grootste consumerende koffiedrinkende stad ter wereld. Misschien is dit wel oorzaak, gevolg, want de laatste ‘wist je dat’ gaat over het feit dat de hoofdstad de meeste musea per vierkante meter op aarde telt. En men zal vast wel dorstig zijn na een rondje Rijks-, Van Gogh of Stedelijk Museum.